Η διατροφή των μοναχών Σαολίν

2016-11-24 00:11
Ο Ναός Σαολίν είναι ένας ίσως ένας απο τους διασημότερους βουδιστικούς ναούς στον κόσμο. Είναι το λίκνο της Κινέζικης διδασκαλίας Τσαν. Ένα μοναστήρι με παραπάνω από 1500 χρόνια ιστορίας, στο οποίο βρίσκονται οι μαχητές μοναχοί Σαολίν. 
Οι μοναχοί, στην προσπάθεια τους να έρθουν σε πνευματική ολοκλήρωση, ακολουθούν μια συγκεκριμένη διατροφή, η οποία καταγράφεται στους κανονισμούς του μοναστηριού, μια διατροφή που στο μέσο άνθρωπο φαίνεται άκρως περιοριστική. Η συγκεκριμένη διατροφή θεωρείται ότι προετοιμάζει το σώμα να αντεπεξέλθει στην δύσκολη εξάσκηση που ακολουθούν καθημερινά οι μοναχοί –μαχητές.
Συγκεκριμένα, η διατροφή που ακολουθούν είναι αυστηρά χορτοφαγική, η οποία περιορίζει τους μοναχούς στο να καταναλώνουν ορισμένους τύπους λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, τόφου, σόγια και ξηρούς καρπούς. Απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση ζωικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένου και των ψαριών, καρυκευμάτων και πικάντικων σαλτσών. Ακόμη, απαγορεύεται η κατανάλωση αυγών και αλκοολούχων ποτών. Μάλιστα, τα προϊόντα καλλιεργούνται απο τους ίδιους τους μοναχούς κοντά στο μοναστήρι, ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος των προϊόντων. Επιπλέον, η καλλιέργεια των προϊόντων διατροφής τους αποτελεί τρόπο άσκησης του Βουδισμού Τσαν.
Το φαγητό είναι ελαφρά μαγειρεμένο, καθώς γίνεται σε κάθε γεύμα προσπάθεια να καταναλώνονται τα προϊόντα στη φυσική τους κατάσταση. Σε κάθε γεύμα γίνεται σωστός συνδυασμός οσπρίων, λαχανικών και ξηρών καρπών, ώστε η πρωτεΐνη που καταναλώνουν να είναι πλήρης και υψηλής θρεπτικής αξίας, απαλλαγμένη απο τα λιπαρά που περιέχονται στις ζωϊκής προέλευσης πρωτεϊνες. Αναφέρεται δε πως ο μοναχός είναι έτοιμος να ξεκινήσει την άσκησή του μετά το γεύμα. Ο λόγος; Η μη ύπαρξη λιπαρών που καθυστερούν την γαστρική κένωση, βοηθά στην γρήγορη πέψη της τροφής και αφομοίωση της ενέργειας. Εν τέλη, η συγκεκριμένη διατροφή και η καθημερινή άσκηση οδηγεί το σώμα των μοναχών σε μέγιστη ευεξία και πλήρως αποτοξινωμένο απο τα κατάλοιπα της πέψης των ζωϊκών πρωτεϊνών. 
Σύμφωνα με έρευνες τα παράγωγα του μεταβολισμού των ζωικών πρωτεϊνών φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες και της επιθετικότητας στον ανθρώπινο οργανισμό και για αυτό οι θρησκείες που πρεσβεύουν την σωματική και πνευματική γαλήνη, τις έχουν αφαιρέσει από το διαιτολόγιό τους.
Από τον 14ο αιώνα, οι μοναχοί Σαολίν άρχισαν να ενσωματώνουν την κινεζική λαϊκή παράδοση στη διατροφή τους, που βασίζεται στην ισορροπία των "Πέντε Στοιχείων". Οι μοναχοί που εξασθενούσαν μετά από τον πολύωρο διαλογισμό ή είχαν τραυματιστεί σε μάχες εφάρμοζαν τεχνικές με αποστάγματα συγκεκριμένων ριζών και βοτάνων που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική του Βουδισμού Τσαν. 
Στο ναό Σαολίν ορίζεται ένας μοναχός που είναι υπεύθυνος για την διατροφή των υπόλοιπων μοναχών. Έτσι, για τους μοναχούς που έχουν αποσταλεί ή έχουν φύγει εθελούσια, για να διδάξουν την πολεμική τέχνη του ναού Σαολίν (Κουνγκ Φου) ανά τον κόσμο είναι πρακτικά δύσκολη η ακολούθηση της διατροφής που θα είχαν στον ναό. Έτσι οι κανόνες έχουν χαλαρώσει για αυτούς. Κάπου εδώ να αναφέρουμε πως ο όρος «μοναχός Σαολίν» δεν υφίσταται εκτός του ναού, αλλά έχει δοθεί το δικαίωμα να κρατήσουν την προσφώνηση τιμητικά. 
Τέλος, οι Κινέζοι λένε να "πίνουμε" το φαγητό και να "μασάμε" τα υγρά δίνοντας έμφαση στο ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να καταπιούμε την τροφή και να την μασάμε καλά, τα υγρά πρέπει να τα πίνουμε αργά και σε λίγη λίγη ποσότητα.  Ακόμα, οι τροφές ή τα υγρά, δεν πρέπει να καταναλώνονται πολύ ζεστά ή κρύα. Ειδικά τα υγρά βλάπτουν ιδιαίτερα το στομάχι και την καρδιά, όταν είναι παγωμένα.
 
Πηγές:
https://www.shaolin.com.gr/catmartialarts/shaolin-diet.aspx#.WCyQUrKLTIU
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B1%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%BD
Εικόνες:
https://www.polemikes-tehnes.gr/pics/martial-arts/8-01.jpg
https://www.reisenews-online.de/wp-content/uploads/2011/04/kleinwalsertal-shaolin.jpg
 
Φράντζας Χριστόφορος
 
 

Επαφή

arthro 13

13arthro@gmail.com

Αναζήτηση στο site

Αφιερώματα

Βουτιά στη μυθολογία «ΗΡΑΚΛΗΣ: Δραματολογικές προσεγγίσεις», Β' Μέρος

ΟΡΝΙΘΕΣ(ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ)   ΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ      Δύο γέροντες-Αθηναίοι, ο Πεισέταιρος και ο Ευελπίδης, απογοητευμένοι από την κατάσταση, που επικρατεί στην πόλη τους...

Τα ιδιαίτερα αρχαία θέατρα του ελλαδικού χώρου

Έχει τύχει να βρεθείτε σε έναν αρχαιολογικό χώρο και να αναρωτηθείτε τι συνέβαινε-τι γινόταν -πως χρησιμοποιούταν την εποχή της ακμής του; Φυσικά, με τις ανάλογες μελέτες οι ειδικοί μας απαντούν σε...

Βουτιά στη μυθολογία «ΗΡΑΚΛΗΣ: Δραματολογικές προσεγγίσεις», Α' Μέρος

Στο παρόν άρθρο θα βουτήξουμε στον μαγευτικό κόσμο της μυθολογίας όπου ο Ηρακλής θα είναι ο πρωταγωνιστής. Ο Ηρακλής μέσα από τα μάτια των τραγικών ποιητών ταξιδεύει στα αρχαία κείμενα, αφήνοντας μας...

To CineDoc στο Βόλο

Το Φεστιβάλ CineDoc, το οποίο από το 2009 προβάλλει ντοκιμαντέρ ποικίλου περιεχομένου με σκοπό την ενθάρρυνση του διαλόγου γύρω από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, πλέον εκτός από τις προβολές που...

Μια μικρή κοινότητα… μια μεγάλη ιδέα

 «Όσοι υποφέρουν δεν έχουν άλλη παρηγοριά απ’ την ελπίδα.»  Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κοιτώντας τυχαία μερικές σελίδες από τον τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο, αμέσως διαφαίνεται μια υποβόσκουσα...

© 2024 ΑΡΘΡΟ 13 (All Rights Reserved)

Υλοποιήθηκε από Webnode