Βοήθησέ με να ανεβώ τα σκαλοπάτια μαζί σου

2016-03-15 15:19

 

ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ ΝΑ ΑΝΕΒΩ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

 

Λίγα λόγια για το σύνδρομο Down ….

To σύνδρομο Down είναι η πιο κοινή αναγνωρίσιμη αιτία νοητικής καθυστέρησης (Ν.Κ) κι εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε όλες τις φυλές (1:800 γεννήσεις).  Περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1860 από το γιατρό J. L. Down, o οποίος πρόσεξε σε μια ομάδα ιδρυματικών ατόμων, άσχετων μεταξύ τους, την ύπαρξη παρόμοιων φυσιογνωμικών γνωρισμάτων. Μετά από ένα αιώνα το 1959 ανακαλύφθηκε από τον Jerome Lejeune ότι η αιτιολογία του συνδρόμου Down οφείλεται στην παρουσία ενός παραπανήσιου χρωμοσώματος στο 21ο ζεύγος. Η γνώση της αιτιολογίας δεν άλλαξε παρόλα αυτά την αντίληψη της κοινωνίας απέναντι στα άτομα αυτά. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια σταδιακή αλλαγή στις στάσεις της κοινωνίας ως προς την αντιμετώπιση των ατόμων αυτών, η οποία δίνει έμφαση στις ικανότητές τους. Οι ικανότητές τους πρέπει να αναπτυχθούν καταλλήλως σε κάθε περίπτωση από την πρώτη παιδική ηλικία. Σήμερα είναι όλο και πιο συχνή η συμμετοχή των ατόμων αυτών σε διοργανώσεις όπως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες πράγμα που αποδεικνύει ότι άτομα με νοητική καθυστέρηση μπορούν να βελτιώσουν τις κινητικές τους ικανότητες και να τις φτάσουν σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα. Εκπαιδευτικοί και καθηγητές Φυσικής Αγωγής μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένα προγράμματα κινητικής ανάπτυξης, όπου η πολυπλοκότητα θα αυξάνεται σταδιακά για την επίτευξη του κινητικού ελέγχου.

Λίγα λόγια για το Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος…

Ιδρύθηκε στο τέλος του 1989 με την προτροπή της κ. Χατζησεβαστού Χαρίκλειας. Είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα μέλη του είναι πάνω από 300 οικογένειες από όλη την Ελλάδα, όπου 100 από τις οποίες ζουν στην Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη ομάδα οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down.

Ένας από τους κύριους στόχους του Συλλόγου είναι η στήριξη των γονέων και η ενημέρωσή τους για όλα τα θέματα που αφορούν στους τομείς ανάπτυξης των παιδιών με σύνδρομο Down, με βάση τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα στοχεύει : 

  • Εκπαίδευση,
  • Υγεία,
  • Επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση,
  • Κοινωνική αποδοχή κι ενσωμάτωση (μέσω εμπλοκής κάποιων παιδιών σε εθελοντική εργασία)

Μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του συλλόγου, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Η δραστηριότητα αυτή επιτυγχάνεται με ενημερωτικό υλικό, συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια, συνεργασία με συλλόγους του εξωτερικού και θεατρικό παιχνίδι με παρουσίαση με την παρουσίαση θεατρικών έργων στα πλαίσια θεατρικής εβδομάδας που οργανώνεται από τα «Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης». Ακόμα, στα πλαίσια ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης πραγματοποιούνται ενημερώσεις για σχολεία, ενημερωτικές ημερίδες κ.λπ.

 

Όσον αφορά στο κομμάτι της εκπαίδευσης, ο Σύλλογος συνεργάζεται με το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης , το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ, τους φοιτητές του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Μακεδονία και τα ΙΕΚ Θέρμης, καθώς και ιδιωτικά ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα, ο Σύλλογος Δραστηριοποιείται στη μουσικοθεραπεία, για όσα παιδιά του Συλλόγου το επιθυμούν κι επίσης υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες  γυμναστηρίου, όπου εφαρμόζεται ειδική φυσική αγωγή, τμήματα παραδοσιακού χορού, παιγνιώδους μορφής μπάσκετ και ατομικής – ομαδικής ρυθμικής : αερόμπικ , μπόουλινγκ , Boccee, Badminton.

Tα έσοδα του Συλλόγου προέρχονται από ετήσιες συνδρομές μελών, διάθεση και πώληση καρτών, Χριστουγεννιάτικο και Πασχαλινό παζάρι, έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις και σποραδική επιχορήγηση από διάφορους κρατικούς φορείς μέχρι το 2011 και Δωρεές.

Όσον αφορά στο Πασχαλινό παζάρι, σύντομα θα ενημερωθείτε για την ημερομηνία και την ώρα που θα πραγματοποιηθεί. Θα έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε και να αγοράσετε υπέροχες λαμπάδες μέσα από μια μεγάλη πληθώρα σχεδίων και χρωμάτων για εσάς, τα παιδιά σας, τα κουμπαρούλια σας και τους φίλους σας !!! Να είστε σίγουροι για δυο πράγματα αυτό το Πάσχα: Πρώτον θα έχετε την ομορφότερη λαμπάδα, καθώς επίσης θα έχετε κάνει μια καλή πράξη βοηθώντας το Σύλλογο να συνεχίσει το έργο του! 

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου που παρουσιάζεται παρακάτω 

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

  •  2310925000
  • 2310940500

Fax: 2310940500

Καθημερινές από τις 9:30 έως 14:30

 

Διεύθυνση:
 
Καρανιβάλου 31, Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. : 54454
 
Email:   down@hol.gr    - www.down.gr

Facebook : ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΕΛΛΑΔΟΣ

Πληροφορίες για το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, χρησιμοποιήθηκαν από έντυπο ενημερωτικό υλικό του Συλλόγου.

 

Πλιάτσικα Αγλαΐα

 

Επαφή

arthro 13

13arthro@gmail.com

Αναζήτηση στο site

Αφιερώματα

Τα ιδιαίτερα αρχαία θέατρα του ελλαδικού χώρου

Έχει τύχει να βρεθείτε σε έναν αρχαιολογικό χώρο και να αναρωτηθείτε τι συνέβαινε-τι γινόταν -πως χρησιμοποιούταν την εποχή της ακμής του; Φυσικά, με τις ανάλογες μελέτες οι ειδικοί μας απαντούν σε...

Βουτιά στη μυθολογία «ΗΡΑΚΛΗΣ: Δραματολογικές προσεγγίσεις», Α' Μέρος

Στο παρόν άρθρο θα βουτήξουμε στον μαγευτικό κόσμο της μυθολογίας όπου ο Ηρακλής θα είναι ο πρωταγωνιστής. Ο Ηρακλής μέσα από τα μάτια των τραγικών ποιητών ταξιδεύει στα αρχαία κείμενα, αφήνοντας μας...

To CineDoc στο Βόλο

Το Φεστιβάλ CineDoc, το οποίο από το 2009 προβάλλει ντοκιμαντέρ ποικίλου περιεχομένου με σκοπό την ενθάρρυνση του διαλόγου γύρω από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, πλέον εκτός από τις προβολές που...

Μια μικρή κοινότητα… μια μεγάλη ιδέα

 «Όσοι υποφέρουν δεν έχουν άλλη παρηγοριά απ’ την ελπίδα.»  Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κοιτώντας τυχαία μερικές σελίδες από τον τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο, αμέσως διαφαίνεται μια υποβόσκουσα...

© 2019 ΑΡΘΡΟ 13 {με επιφύλαξη παντός δικαιώματος}

Υλοποιήθηκε από Webnode