Οικογενειακή γιορτή (Festen)

2016-01-29 13:00

Ένας μεγάλος σε ηλικία γνωστός επιχειρηματίας θα καλέσει συγγενείς και φίλους στον εορτασμό των εξηκοστών του γενεθλίων. Δεκάδες κοντινού βαθμού συγγενείς και στενοί οικογενειακοί φίλοι θα μεταβούν σε μία απομακρυσμένη περιοχή, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο της οικογένειας. Σκοπός τους  να περάσουν εκεί ένα εορταστικό διήμερο απολαμβάνοντας τη διαμονή αλλά και την περιποίηση του οικοδεσπότη.

Καθώς τα πράγματα φαίνονται να κυλάνε στο κλίμα των γενεθλίων όλα αλλάζουν, όταν ο μεγάλος γιος του εορτάζοντα αρχίζει στο δείπνο να κάνει, μπροστά σε όλους, βαρυσήμαντες δηλώσεις κατηγορίας για τον πατέρα του. Τον κατηγορεί για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τον ίδιο και τη μεγαλύτερη αδερφή του και τον καθιστά υπεύθυνο για την αυτοκτονία της. Έπειτα, όλα θα πάρουν μία αρκετά ιδιαίτερη τροπή την οποία δύσκολα θα μπορούσε να τη συλλογιστεί ανθρώπινος νους.

Πρόκειται για μία ταινία σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου καθώς είναι η πρώτη ταινία του Δόγματος 95. Ερχόμαστε στην πρώτη μας επαφή με το καλλιτεχνικό αυτό κίνημα το οποίο ξεκίνησε από τους Thomas Vinterberg και Lars Von Trier στη Δανία το 1995, με σκοπό τη πιο γλαφυρή απόδοση της πραγματικότητας στην έβδομη τέχνη. Η κάμερα στον ώμο, η απουσία σκηνικών, ειδικών εφέ και επιπρόσθετης μουσικής είναι μερικά από τα στοιχεία του Δόγματος τα οποία είναι ιδιαίτερα εμφανή στην ταινία. Ο σκηνοθέτης Thomas Vinterberg, παρά το νεαρό της ηλικίας του (ήταν μόλις 29 χρονών το 1998), θα αναδείξει ιδιαίτερες κινηματογραφικές αρετές και ανησυχίες. Η αφρόκρεμα του νεότερου δανικού σινεμά δε θα μπορούσε να μην είναι εδώ παρούσα. Διάσημοι ηθοποιοί, όπως ο Ulrich Thomsen, ο Thomas Bo Larsen  και η Kristina Steen είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, αποδίδοντας πολύ καλά τους ρόλους τους και αποδεικνύοντας γιατί η δεκαετία του 90 ήταν ωρόσημο για το δανικό κινηματογράφο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ταινία θα αποσπάσει το  Βραβείο του Κοινού στο Φεστιβάλ των Καννών, εκείνη τη χρονιά, ενώ προτάθηκε και για το Χρυσό Φοίνικα. Της απονεμήθηκαν δεκάδες κινηματογραφικά βραβεία σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ έλαβε καλές κριτικές ακόμα και από ψυχολόγους που ασχολήθηκαν με το περιεχόμενο της ταινίας και το πως αυτό θίχτηκε. Αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για όποιον επιθυμεί να δει κάτι διαφορετικό στη δομή και την υπόθεση

 

Το τρέιλερ:

 

 

Σαραντάκης Αλέξανδρος