Με αφορμή την εκδήλωση "Η Παραβολή των Παραβολών"

2016-03-01 23:26

Το Τριώδιο ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μ.Σάββατο. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του οι χριστιανοί ετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Η δεύτερη εβδομάδα και συγκεκριμένα η περασμένη Κυριακή ήταν η λεγόμενη "Κυριακή του Ασώτου", που διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχώρεσης.
Στις 27 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα18:00 ο Ιερός Ναός Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου διοργάνωσε μια πνευματική - μουσική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να ακούσουμε ως κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης αυτής τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου, Ιεροκήρυκα του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών και διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου Β'. Θέμα της εκδήλωσης ήταν η "Παραβολή των παραβολών", κάνοντας λόγω συγκεκριμένα για την παραβολή του Ασώτου Υιού.
Παράλληλα ιδιαίτερα ευχάριστη ήταν η συμβολή του "Περίκλυτου" Ωδείου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κυρίας Άννας Τεμπερεκίδη, το οποίο έχει πλαισιώσει κατά καιρούς και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από άτομα όλων των ηλικιών, που άκουγαν με ιδιαίτερη προσοχή την περιγραφή της παραβολής και τα διδάγματα αυτής. Βασικό στοιχείο της παραβολής του Ασώτου Υιού, που διέσωσε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, αποτελεί η αμαρτία, στην οποία υπέπεσε ο νεότερος γιός της παραβολής φεύγοντας μακριά από το πατρικό του σπίτι, ως αντίδραση που διακατέχει κατά γενική ομολογία αυτήν την ηλικία. Ωστόσο, είχε απαιτήσει από τον πατέρα του ( ο οποίος αντιπροσωπεύει τον Θεό ) να του δώσει την περιουσία - το μερίδιο, που αντιστοιχεί σ´ αυτόν, προκειμένου να μπορέσει να συντηρείται στο μακρινό εκείνο μέρος, που θα μετέβαινε. Ο γιός όμως αυτός "ζών ασώτως" ξόδεψε όλα του τα χρήματα με άμεση συνέπεια αυτού, να βρεθεί σε φοβερή πείνα. Αναγκάστηκε λοιπόν να γίνει χοιροβοσκός και να τρέφεται από τα ξυλοκέρατα των χοίρων. Μέσα όμως στη μοναξιά του και στη δίνη του θυμήθηκε το πατρικό του σπίτι και την αρχοντική ζωή, που ζούσε εκεί. Συγκεκριμένα, συνέκρινε την τωρινή ζωή του με εκείνη των δούλων του πατέρα του και διαπίστωσε, ότι η ζωή των δούλων ήταν σαφώς καλύτερη από τη δική του. Έτσι απεφάνθη να επιστρέψει στο σπίτι του, να ζητήσει από τον πατέρα του συγχώρεση και να τον προσλάβει ως δούλο του. Ο στοργικός πατέρας, όπως τόνισε ο π. Χρυσόστομος, τον δέχτηκε και τον καταφίλησε, διότι "νεκρός ήν και ανέζησε, και απολωλώς ήν και ευρέθη" (Λουκά κεφ. ιε' στιχ.24) . Χαρακτηριστικά ήταν τέλος και τα λόγια του υιού προς τον πατέρα του την ώρα της αντάμωσης: "Ήμαρτον εις τόν ουρανόν και ενώπιόν σου". Σε αντίθεση με το χαρμόσυνο του γεγονότος της επιστροφής, ο πρεσβύτερος γιός δεν ανταποκρίνεται θετικά.
Η μετάνοια είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα στις μέρες μας, που δυστυχώς ο κόσμος ολοένα και απομακρύνεται από την ανθρωπιά. Σύμφωνα πάντως με τις συμβουλές του π.Χρυσόστομου πρέπει να πάψουμε να είμαστε εγωιστές και να δεχτούμε, ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουμε διαπράξει ένα είδος ασωτίας. Χρειάζεται λοιπόν, να απορρίπτουμε την αμαρτία, που μας χωρίζει από το Θεό και να μετανοούμε επιστρέφοντας στο" πατρικό σπίτι", δηλαδή στην Εκκλησία του Χριστού. Εν κατακλείδι, πολύ σωστά είναι τα λόγια, που ειπώθηκαν : ότι "αν είχε χαθεί το Ευαγγέλιο, αλλά είχαμε στα χέρια μας την παραπάνω παραβολή, θα αρκούσε για να καταλάβουμε τις έννοιες του Θεού και της Εκκλησίας" .
Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν ασωτεύει μόνο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά, με το να αυτοδικαιώνεται και να πάσχει σε μεγάλο βαθμό από εγωισμό και ατομικισμό. Το δυσάρεστο όλων είναι "να ζεί κανείς εντός της Εκκλησίας και να είναι εκτός". Πρέπει δηλαδή και το corpus (σώμα) και το animus (ψυχή) να συνυπάρχουν, όταν βρισκόμαστε στον ιερό χώρο της Εκκλησίας.
Στην δύσκολη αυτή εποχή, που διανύουμε, ειδικά η νέα γενιά χρειάζεται αισιοδοξία και δύναμη. Θεωρώ, πως η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να το προσφέρει αυτό μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις και εν γένει τις δράσεις της. Επομένως, εκδηλώσεις σαν την παρούσα με κοινωνικό περιεχόμενο, που διενεργούνται από ανθρώπους πεπειραμένους, προσφέρουν έμπνευση στον καθένα μας ξεχωριστά με ποικίλους τρόπους.

Θερμά ευχαριστήρια στον Αρχιερατικό Επίτροπο Λαυρεωτικής και προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου, Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Α. Συρίγο και σε όλους τους συντελεστές για την όμορφη αυτή εκδήλωση, καθώς επίσης ευχαριστούμε και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο για τις ευχές, που έστειλε, αφού δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

 

Περισσότερα για την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

 

Σταυριδάκη Ραφαέλλα - εξωτερική συνεργάτιδα της εφημερίδας, τελειόφοιτη φοιτήτρια Νομικής Αθηνών

Επαφή

arthro 13

13arthro@gmail.com

Αναζήτηση στο site

Αφιερώματα

Βουτιά στη μυθολογία «ΗΡΑΚΛΗΣ: Δραματολογικές προσεγγίσεις», Β' Μέρος

ΟΡΝΙΘΕΣ(ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ)   ΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ      Δύο γέροντες-Αθηναίοι, ο Πεισέταιρος και ο Ευελπίδης, απογοητευμένοι από την κατάσταση, που επικρατεί στην πόλη τους...

Τα ιδιαίτερα αρχαία θέατρα του ελλαδικού χώρου

Έχει τύχει να βρεθείτε σε έναν αρχαιολογικό χώρο και να αναρωτηθείτε τι συνέβαινε-τι γινόταν -πως χρησιμοποιούταν την εποχή της ακμής του; Φυσικά, με τις ανάλογες μελέτες οι ειδικοί μας απαντούν σε...

Βουτιά στη μυθολογία «ΗΡΑΚΛΗΣ: Δραματολογικές προσεγγίσεις», Α' Μέρος

Στο παρόν άρθρο θα βουτήξουμε στον μαγευτικό κόσμο της μυθολογίας όπου ο Ηρακλής θα είναι ο πρωταγωνιστής. Ο Ηρακλής μέσα από τα μάτια των τραγικών ποιητών ταξιδεύει στα αρχαία κείμενα, αφήνοντας μας...

To CineDoc στο Βόλο

Το Φεστιβάλ CineDoc, το οποίο από το 2009 προβάλλει ντοκιμαντέρ ποικίλου περιεχομένου με σκοπό την ενθάρρυνση του διαλόγου γύρω από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, πλέον εκτός από τις προβολές που...

Μια μικρή κοινότητα… μια μεγάλη ιδέα

 «Όσοι υποφέρουν δεν έχουν άλλη παρηγοριά απ’ την ελπίδα.»  Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κοιτώντας τυχαία μερικές σελίδες από τον τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο, αμέσως διαφαίνεται μια υποβόσκουσα...

© 2024 ΑΡΘΡΟ 13 (All Rights Reserved)

Υλοποιήθηκε από Webnode