Λύσεις… για την προστασία του περιβάλλοντος…

2016-11-27 21:21

Αναρωτιέμαι πώς οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση έχουν την αντοχή, αν όχι τη διάθεση, να μοιρολογούν για τα χαμένα χρόνια, τις χαμένες αναμνήσεις, ακόμη και για εκείνους που πέρασαν και χάθηκαν σε μια στιγμή. Αγνοούν, ίσως ηθελημένα, ότι εξαναγκάζουν το παρόν τους να τραβήξει μια πορεία προς τη λήθη, καθώς δεν είναι το ζητούμενο, παρά ένα δεδομένο, σαν εκείνα που ξεχνάμε με επιμέλεια, όταν θεωρήσουμε ότι είναι ασήμαντα ή ακόμη και όταν δεν έχουμε την αντοχή να τα εντάξουμε ή να τα αντιμετωπίσουμε ή να τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία.

Αυτά τα δεδομένα μαζί με το παρόν καταλήγουν να μοιάζουν με κρυστάλλινη σφαίρα που σε αλλοτινούς χρόνους χρησιμοποιούσαν οι μάγισσες για να προφητεύσουν το μέλλον. Είναι καταχωνιασμένα σε μιαν άκρη, γεμάτη σκόνη συνήθως και θεοσκότεινη, δεν πρέπει να έρθουν στο φως. Όχι, πρέπει να μείνουν εκεί, γιατί αν τολμήσουν και ξεπροβάλλουν θα είναι υποχρεωμένοι να τα αντικρίσουν και στην εσχάτη των περιπτώσεων να τους αποδώσουν τα όσα δικαιωματικά τους ανήκουν, την ζωή. 

Συνεχίζουν να αναλώνονται σε μνήμες, σε όνειρα που ποτέ δεν θα έχουν πραγματικό αντίκρισμα, καθώς ανήκουν στο παρελθόν, χωρίς ίχνος ελπίδας για το μέλλον. Το μέλλον καταντά να είναι μία παράμετρος του παρελθόντος, μονάχα όταν το μέλλον γίνει παρελθόν του αποδίδονται οι τιμές που του άρμοζαν, όταν ήταν μέλλον και ακόμη περισσότερο όταν αποτελούσε το παρόν. Φαίνεται, αυτή η κρυστάλλινη σφαίρα προξενεί αισθήματα και συναισθήματα πόνου, για μια πραγματικότητα που δε μπορούμε να υποστηρίξουμε, ενώ τη δημιουργήσαμε. 

Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να ζούμε στη σκιά των φόβων και των ονείρων που χαράχθηκαν στις ψυχές μας, αλλά ποτέ δεν βρήκαμε τη δύναμη να ακολουθήσουμε, καθώς το παρελθόν αποτελεί μια λύση ασφαλή για εμάς και το περιβάλλον!

Γκουντρουμπή Βάσω, Αρχισυντάκτρια

 

 

Νέα

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ...
Κοινωνία καὶ Κανονικὸ Δίκαιο
Τσούτσος Αθ. Γεώργιος -...
Με αφορμή το Διεπιστημονικό...
Θρησκευτικές κοινότητες:...
ΜΕΦ Αθηνών 1519/2017 (14ο):...
ΜΠΑ 2156/2015: Απόρριψη...
Ορθοδοξία και ανατολικές...
5ο Ετήσιο Επιστημονικό...
ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>