Εκκλησία και Προσφυγικό ζήτημα

2016-03-08 16:42

Με αφορμή το επίκαιρο ζήτημα της συνεχούς εισροής των προσφύγων εντός των ελληνικών συνόρων και της μετεγκατάστασής τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και να αποκτήσουμε μια εποπτεία των προσπαθειών αντιμετώπισης του ζητήματος απ' την πλευρά της Εκκλησίας.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί κέντρα συγκέντρωσης των προσφύγων, οι οποίοι εμποδίζονται στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα μας αναζητώντας ένα ελπιδοφόρο μέλλον σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και βρίσκονται αντιμέτωποι με την ελλιπή οργάνωση και καθυστερημένη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής-hotspots. Ως αποτέλεσμα, οι μετανάστες συνωστίζονται σε πολλές περιοχές της επικράτειας, αδυνατώντας να μεταβούν στη χώρα επιθυμίας τους και στερούμενοι ακόμα και τα βασικά για την επιβίωσή τους.

Ο πολιτικός μηχανισμός έχει ”πάρει φωτιά” αναζητώντας τρόπους και επιδοτήσεις με στόχο να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά οξυμμένη κατάσταση.

Οι εθελοντικές οργανώσεις με το ανθρώπινο δυναμικό τους βάζουν τα δυνατά τους, για να βοηθήσουν όσο μπορούν στην κάλυψη των λειτουργικών και βασικών αναγκών, αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, ενώ οι πολίτες καλούνται να δράσουν φιλανθρωπικά, προσφέροντας αγαθά, υπηρεσίες ή ακόμα και αχρησιμοποίητους χώρους προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίσιμη κατάσταση.

Οι μεγάλες εταιρείες δεν απέχουν από τα τεκταινόμενα, συμβάλλοντας με τη διάθεση δωρεάν προϊόντων (από μεγάλα supermarket), αλλά και με τη διευκόλυνση της συγκέντρωσης και της μεταφοράς των αγαθών στα επίμαχα σημεία της χώρας (από πανελλαδικές μεταφορικές εταιρείες) μέσω της παροχής δωρεάν υπηρεσιών.

Ποια είναι όμως η στάση της Εκκλησίας απέναντι στην κρίσιμη αυτή συγκυρία που απειλεί την ευημερία της χώρας μας; Ας ρίξουμε μια ματιά στις πρόσφατες δράσεις και συγχρόνως αντιδράσεις των ανώτερων αλλά και κατώτερων μελών του κλήρου ανά την Ελλάδα:

 

·Στη Θεσσαλονίκη, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως υπό τις ευλογίες του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου, προχώρησε στην παρασκευή 2.000 μερίδων φαγητού, οι οποίες στις 25 Φεβρουαρίου διανεμήθηκαν στους πρόσφυγες από κληρικούς και λαϊκούς εθελοντές που μετέβησαν στην περιοχή της Ειδομένης για να ενισχύσουν την προσπάθεια των εθελοντικών οργανώσεων που δρουν εκεί. Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Άνθιμος, όσον αφορά το χρέος των πιστών να συνδράμουν τους εν ενδεία συνανθρώπους μας πρόσφυγες τόνισε πως "Το χρέος μας είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε, αλλά μέχρι εκεί που μπορούμε, μέχρι εκεί που δεν αρχίζουν να αμφισβητούνται τα δικαιώματα ή ο τρόπος χρήσεως των περιουσιακών στοιχείων από κάθε άνθρωπο". Πρόσθεσε ακόμα πως "θέλει το πράγμα κάποια προσοχή σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του κράτους να εξυπηρετήσει σε όλες τις περιοχές της χώρας τους ανθρώπους αυτούς".

 

·Στο ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης έδρασε και η Μητρόπολη της Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας, η οποία το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου απέστειλε κλιμάκιο από ιερείς και λαϊκούς εθελοντές οι οποίοι μοίρασαν τρόφιμα και νερό στους συγκεντρωμένους πρόσφυγες του Πλατάνου.

 

·Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών χαράζει τη δική της πορεία στη συνδρομή των προσφύγων, ευλογώντας την πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη με την ανακοίνωση του Προγράμματος Ιατρικής Βοήθειας σε Παιδιά Προσφύγων WE CARE, και διαθέτοντας όλες τις δυνάμεις του Φιλανθρωπικού Οργανισμού Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Η συλλογική αυτή δράση αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους ως 16 ετών, μέσω της παροχής δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προληπτικών εξετάσεων και εμβολιασμών από εθελοντές παιδιάτρους και νοσηλεύτριες του νοσοκομείου παίδων «Η Αγία Σοφία», καθώς και από γιατρούς από τον «Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών». Η έναρξη του προγράμματος έγινε τον Οκτώβριο στην Αττική και επεκτείνεται σταδιακά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, σε συνεννόηση με τους Δήμους. Παράλληλα, παρέχονται στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.

 

·Από την άλλη πλευρά, στην Κοζάνη, αν και οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι συσσωματώθηκαν αμέσως για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και οργανωμένα με όλες τους τις δυνάμεις την άφιξη των προσφύγων που τους ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή από την πολιτεία, η Μητρόπολη αρνήθηκε να συνδράμει στην γενικότερη προσπάθεια, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο μη συνεργατικό πνεύμα σε ένα καίριο επικείμενο πρόβλημα. Και από αυτό το δυσάρεστο γεγονός, όμως, υπήρξε μια εξαίρεση, καθώς ο πατέρας Νικόλαος, μην υπακούοντας στην αντίθεση του Μητροπολίτη στο εγχείρημα της εύρεσης χώρου και της συνδρομής των προσφύγων, αποφάσισε μόνος να οργανώσει ομάδα ανθρώπων από το κοινωνικό παντοπωλείο που διευθύνει για να παρασχεθούν όλα τα αναγκαία στους συνανθρώπους μας. Παρόλα αυτά, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης απήυθηνε εκ των υστέρων κάλεσμα για τη συγκέντρωση τροφίμων για τους πρόσφυγες.

·Αρνητική ήταν η αντίδραση της Μητρόπολης και στον Έβρο, τόπο μαζικής άφιξης προσφύγων, όπου οι τοπικοί φορείς και οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες έκτακτης οργάνωσης προκειμένου να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο νέο μεγάλο ρεύμα προσφύγων που πληροφορούνται ότι θα φτάσει μέσα στους επόμενους μήνες, με την ανεύρεση χώρων, καταλυμάτων, διαμερισμάτων ή και ξενοδοχείων που θα μπορούσαν να στεγάσουν πρόσφυγες που δικαιούνται πολιτικό άσυλο, το ενοίκιο των οποίων θα επιδοτείται από την πολιτεία και την Ε.Ε. Το πρόγραμμα για την επιδότηση της διαμονής τους σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ την Αλεξανδρούπολη επισκέφτηκαν στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να διερευνήσουν την διαθεσιμότητα σε καταλύματα στην περιοχή. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, κ.Άνθιμος, πληροφορούμενος μάλλον λανθασμένα τα τεκταινόμενα στην περιοχή, έσπευσε επιπόλαια να απευθύνει διάγγελμα στους εκεί κατοίκους, επισημαίνοντας τους κινδύνους που, κατά τη γνώμη του, εγκυμονεί η πιθανή φιλοξενία των προσφύγων από τη Συρία- με την ενδεχόμενη παρείσφρυση σε αυτούς εγκληματικών στοιχείων- στα άδεια σπίτια των κατοίκων της περιοχής, για την εκδήλωση προκαταλήψεων ενάντια στους ήδη εγκαταβιούντες μουσουλμάνους της περιοχής. Η παρέμβασή του αυτή, λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία και να οξύνει μάταια τα πνεύματα εις βάρος των συνανθρώπων μας, για ένα πρόβλημα που κατά την άποψή του είναι καίριο, στην πραγματικότητα όμως δεν υφίσταται καν.

 

 

 

·Τέλος, δε λείπουν και καταγγελίες εκ μέρους των Μητροπολιτών, όπως για παράδειγμα του Μητροπολίτη της Κω Ναθαναήλ, πως οι ξένοι δημοσιογράφοι εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ταλαιπωρία και τον πόνο των μεταναστών προκειμένου να παραποιήσουν σκόπιμα την αλήθεια εις βάρος της κατάστασης που επικρατεί, αναφέροντας πως «μπροστά στα μάτια μου ξένα κανάλια έδιναν 20 ευρώ σε ανθρώπους για να κάνουν τους πνιγμένους και να τους τραβήξουν με τις κάμερες για τα δελτία τους» ενώ πρόσθεσε πως «είναι αμαρτία να παίζουμε έτσι με αυτούς τους ανθρώπους».

Από τα παραπάνω, αξίζει να αναλογισθούμε την αναγκαιότητα να παραμένουμε ενωμένοι και ψύχραιμοι στις δύσκολες στιγμές που διανύει ο τόπος μας, προσπαθώντας να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο κρίσιμο ζήτημα της εισροής πληθώρας προσφύγων στη χώρα μας. Τόσο ο κλήρος όσο και οι λαϊκοί οφείλουν να αφουγκράζονται τον πόνο και τις δυσκολίες των εισερχόμενων στον ελληνικό χώρο και να συμβάλλουν στο κατά δύναμιν από το υστέρημά τους στην κάλυψη των πρώτων και σημαντικότερων αναγκών τους, μέσω της προσφοράς αγαθών αλλά και υπηρεσιών που στοχεύουν στη φροντίδα και τη διευκόλυνσή τους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί πολλές ταλαιπωρίες και έχουν αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια στην προσπάθειά τους να σωθούν από έναν πόλεμο που μαστίζει τη χώρα τους και έχουμε την ηθική- μα πάνω απ'όλα ανθρώπινη- υποχρέωση να απαλύνουμε τον πόνο τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Οι ακραίες αντιδράσεις και η έλλειψη πνεύματος συνεργασίας και αλληλοβοήθειας εκ μέρους των πολιτών, αλλά- κυρίως- εκ μέρους της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας ως “φάρου” της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τον πλησίον, δεν μπορούν παρά να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας. Η δράση της Εκκλησίας θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο και βασικότερο παράδειγμα προς μίμηση για τους πολίτες και η στάση της απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα οφείλει να ηρεμεί τα πνεύματα και όχι να εγείρει έριδες προκειμένου να υπάρξει συγκροτημένη, δυναμική και ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος από όλους μας.

 

 

Πηγές:

https://www.inveria.gr/

www.dogma.gr

www.enikos.gr

www.infoalexandroupoli.gr

https://www.paraskhnio.gr/

https://www.ethnos.gr/

www.kozan.gr

https://www.iefimerida.gr/

Για τις εικόνες:

www.dogma.gr

https://www.inveria.gr/

 

Μορφωνιού Νάντια

 

 

 

Επαφή

arthro 13

13arthro@gmail.com

Αναζήτηση στο site

Αφιερώματα

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΚΟΛΛΑΡΟΥ

της Ολυμπίας-Μαρίας Ποντίκη, Νομικού - ΜΦ Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ Τα εγκλήματα του λευκού κολάρου γνωρίζουμε ότι εντάσσονται στην κατηγορία των εγκλημάτων των οικονομικών που...

Μεγάλυνον ψυχή μου, τὸν ἐκ τῆς Παρθένου, Θεὸν σαρκὶ τεχθέντα.

της Αναστασίας Κόλλια, Δικηγόρου - Θεολόγου Η ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού αποτελεί ακατάλυπτο μυστήριο και παράδοξο. Στο κοσμοσωτήριο έργο της Θείας οικονομίας και στο ανερμήνευτο...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩΝ: ο βίος, η δράση και το έργο του

του Θωμά Παπασάνδα, Φαρμακοποιού - 'Οικονομία της Υγείας & Πολιτική Υγείας' Msc   * η παρούσα αποτελεί την εισήγηση που εκφωνήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε από...

Βιντεοσκοπημένη έκδοση του διεπιστημονικού συνεδρίου με τίτλο, Θρησκευτικές κοινότητες: Νομοκανονικές προσεγγίσεις ιστορικών και επίκαιρων ζητημάτων

Στο παρόν αναρτάται η Βιντεοσκοπημένη έκδοση των εργασιών του διήμερου Διεπιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο  "Θρησκευτικές κοινότητες: Νομοκανονικές προσεγγίσεις ιστορικών και επίκαιρων...

Η θρησκευτική ελευθερία στην εποχή της θεωρίας του παντός

Χαιρετισμοί Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι Κυρίες και κύριοι,   Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων νέων ερευνητών από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Θεολογία και Κοινωνία" του Τμήματος...

Ἡ ἐπιλογὴ τοῦ Φωτός: Προσεγγίσεις στὴ Μεταμόρφωση τοῦ Σωτήρος Χριστοῦ

του Δημητρίου Αλεξόπουλου Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός,  δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδύναντο.  Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ...

© 2024 ΑΡΘΡΟ 13 (All Rights Reserved)

Υλοποιήθηκε από Webnode