Κεντρικό Άρθρο

Με τη Ραφαελλίτσα (εξωτερική συνεργάτιδα της εφημερίδας) παρακολουθούμε συχνά πυκνά θεατρικές παραστάσεις, γιατί πιστεύουμε πως καθεμιά έχει κάτι βγαλμένο από τη ζωή (έχω την εντύπωση βασικά πως περιγράφουν τη ζωή, όπως πραγματικά είναι, με όλο το φως ή το σκοτάδι που διαθέτει!!). Θεωρώ σκόπιμο, λοιπόν, να σας μιλήσω σχετικά με την παράσταση που παρακολουθήσαμε πριν από λίγες ώρες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, το «Φάουστ» του Γκαίτε (πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ) με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας Νίκο Κουρή.

Δεν έχω σκοπό να περιγράψω καμία έκφανση της παράστασης, καθώς ούτε δημοσιογράφος είμαι ούτε ειδικός, ωστόσο από τη σκοπιά του απλού θεατή νιώθω την ανάγκη να σας μεταφέρω τα συναισθήματα που μου προκάλεσε.

Αυτό που με συγκλόνισε ουσιαστικά είναι η δύναμη και ταυτόχρονα η αδυναμία που ενέχει μέσα της η γνώση, η επιστημονική γνώση που σήμερα θεωρείται τόσο σημαντική για το θετικό κοινωνικό χαρακτηρισμό ενός ανθρώπου (κοινώς για την «ταμπελίτσα» που θα λάβει από τους συνανθρώπους του). Και είναι σημαντική, φυσικά, για όσους όμως την αγαπούν πραγματικά (βέβαια έχουμε την τάση να εξαναγκάζουμε τον εαυτό μας να αγαπά ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις που θεωρούνται κοινωνικώς αποδεκτά). Γενικότερα τα πάντα είναι σημαντικά, όταν υλοποιούνται με αγάπη, αυτό είναι και το στοιχείο που εκλείπει φαντάζομαι σήμερα…

Από εμένα και τη Ραφαέλλα, λοιπόν, να έχετε ένα καλό βράδυ και μην ξεχνάτε να ονειρεύεστε αυτά που πραγματικά επιθυμείτε στη ζωή σας (μία την έχουμε εξάλλου!!). Επίσης, το σημαντικό και το ασήμαντο βρίσκονται στη δική μας προσωπική ζυγαριά…

 

Φάουστ: Αχ! Σπούδασα φιλοσοφία και νομική και γιατρική και αλί μου και θεολογία με κόπο και μ’επιμονή. Και να ‘μαι εδώ με τόσα φώτα, εγώ ο μωρός όσα και πρώτα! (η παρούσα μετάφραση βρίσκεται εδώ και δεν είναι αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην παράσταση) 

 

Η Αρχισυντάκτρια

 

 

Παρατηρώντας γύρω μας τον κόσμο πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια πληθώρα συμπερασμάτων, που αφορούν φυσικά τον ίδιο τον άνθρωπο και την κοινωνία του. Ο άνθρωπος, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, είναι «φύσει ζῷον πολιτικὸν», πράγμα το οποίο σημαίνει πως από την φύση του είναι ικανός, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ζώα, να αρθρώνει λόγο, να χρησιμοποιεί λόγο (λογική), να δημιουργεί κοινωνίες και πολιτισμό.

Η θρησκεία αποτελεί, ίσως, προέκταση όλων αυτών, ο άνθρωπος έχοντας την ανάγκη να πιστέψει σε κάτι ανώτερο από τον ίδιο δημιούργησε θρησκεία, χαρακτηριστικός για αυτό είναι ο λόγος του Claude Lévi-Strauss: «οι τελετουργίες εμπεριέχουν πάντοτε μια διάσταση απόγνωσης και μανίας». Κανείς έχοντας ως εφαλτήριο τον λόγο του θα μπορούσε να θέσει το ζήτημα της θρησκείας σε ένα ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο, καθώς η «απόγνωση» και η «μανία» φέρουν συνήθως το αποτύπωμα μίας ολόκληρης κοινωνίας, ενός πολιτισμού, του ανθρώπου του ίδιου. Επίσης, η συγκεκριμένη διατύπωση ίσως οδηγεί στην σκέψη πως γίνεται λόγος για κοινωνίες αποτελούμενες από γηγενείς πληθυσμούς. Το αποτέλεσμα όποιας σκέψης και αν γίνει είναι πως ο άνθρωπος δημιουργεί μαζί με την κοινωνία του και τον πολιτισμό την θρησκεία.

Η θρησκεία αποτελεί έννοια ρευστή, η οποία εξαρτάται από τις κοινωνικές συμβάσεις και επιταγές καθεμιάς από τις κοινωνίες που μελετώνται. Ακριβώς αυτή η «ιδιομορφία» εγείρει το ενδιαφέρον και επιτάσσει την περεταίρω μελέτη του ζητήματος στα πλαίσια της κοινωνίας.  Ωστόσο, το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι επίσης ρευστό και αυτό διότι καθένας από τους πολιτισμούς θέτει τους δικούς του κοινωνικούς «όρους».

Ακριβώς αυτές οι ιδιομορφίες οδήγησαν στην μετονομασία του πεδίου «Κοινωνία και Εκκλησία» σε «Κοινωνία και Θρησκεία», εφόσον προστέθηκε η νέα στήλη «Θρησκεία και Πολιτισμός». Η στήλη αυτή θα πραγματεύεται ζητήματα θρησκείας, όπως είναι οι θεολογικές και θρησκευτικές αντιλήψεις, η διατροφή, που θα αφορούν πολιτισμικά φύλα από όλον τον κόσμο ανεξαιρέτως, μία προσπάθεια προσέγγισης της θρησκείας και του πολιτισμού.

 

 

H Βοηθός Αρχισυντάκτριας

 Λίγες ώρες έμειναν, για να αλλάξει ο χρόνος ακόμη μια φορά…Μία αλλαγή αναπόφευκτη, όπως πλήθος άλλων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του βίου μας. Αλλαγές ευχάριστες, αλλαγές δυσάρεστες, όλες σε κάθε περίπτωση ευπρόσδεκτες ως ευκαιρίες και ως επιλογές. Ευκαιρίες για ανεύρεση προσωπικών διεξόδων και επιλογές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Διότι δεν αρκεί ένας άνθρωπος να κουβαλάει στην πλάτη του χρόνια, εμπειρίες και βιώματα, το σημαντικό και το καθοριστικό νομίζω πως κρύβεται στην επιλογή της δράσης ή της αδράνειας σε κάθε μία από της εμπειρίες που δεχόμαστε, κατά τη διάρκεια κάθε μίας μέρας που περνάει από πάνω μας και παρακατατίθεται μέσα στην ψυχή μας αφήνοντας το δικό της προσωπικό στίγμα.

 Αυτές τις τελευταίες ώρες, λοιπόν, ας αναλογιστούμε: έχουμε κάνει ή έστω έχουμε προσπαθήσει μέχρι τώρα για τα πράγματα ή τους ανθρώπους που επιθυμούμε να βρίσκονται στη ζωή μας; Έχουμε στηρίξει με θάρρος και αποφασιστικότητα τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε στα όποια προβλήματα μικρά ή μεγάλα έχει φέρει η ζωή; Είναι πολύ εύκολο, αλήθεια, να παραιτούμαστε, να προβαίνουμε σε μετάθεση ευθυνών, ή να χανόμαστε πίσω από ένα "έτσι πρέπει να γίνει" ή ένα "εγώ ξέρω καλύτερα".

 Ας αποκοπούμε, σήμερα από όσα μας προκαλούν πίεση, άγχος ή θλίψη, αξίζουμε εξάλλου κάποιες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης!! Και ας σταματήσουμε για μια μέρα έστω να μετράμε ανθρώπους (κανένας δεν το χρειάζεται αυτό πιστέψτε με!!)…

Από εμάς και την εφημερίδα μας ευχόμαστε σε όλους σας να έχετε μια υπέροχη χρονιά γεμάτη αγάπη, αλήθεια, πάθος για τη ζωή, σταθερότητα και δύναμη στις αποφάσεις και στην πραγμάτωση των επιδιώξεών σας. Με λίγα λόγια σας ευχόμαστε να είστε ευτυχισμένοι, όχι απλώς ευχαριστημένοι. Το τι σημαίνει, βέβαια, ευτυχία είναι κάτι που το γνωρίζει ο καθένας μέσα του. Κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να κρίνει τι είναι αυτό που στοιχειοθετεί το δικό σας προσωπικό κόσμο, τη δική σας προσωπική ευτυχία, πέρα από εσάς. Εκτός, αν έχετε επιτρέψει σε κάποιον να εισχωρήσει στο μυαλό και στην ψυχή σας (σε αυτή την περίπτωση πιθανολογώ ότι τα ανωτέρω λόγια καμία σημασία δε διαθέτουν για εσάς, διότι ήδη θα είστε ευτυχισμένοι!!).

 Χαρούμενη δημιουργική χρονιά με τρέλα πάντα (μη γελάτε χρειάζεται καμιά φορά!!) και αυθορμητισμό (και πάλι μη γελάτε, οι πιο όμορφες και αληθινές αποφάσεις στη ζωή λαμβάνονται ακούγοντας μονάχα την καρδιά μας), με καθαρότητα στη σκέψη και τη συνείδηση (γιατί όταν κλείνουν οι πόρτες του σπιτιού μας είναι σημαντικό να νιώθουμε περήφανοι και έντιμοι με τον εαυτό μας), δίχως αναισθησία (σας παρακαλώ πραγματικά έχω βαρεθεί την έλλειψη συναίσθησης ή καλύτερα, την υποβάθμισή της!!Η αναισθησία δεν είναι δείγμα δύναμης!!), με δύναμη ψυχής (και για τα δύσκολα και για τα εύκολα), με θάρρος…γιατί όπως έλεγε ένας πολύ αγαπημένος μου άνθρωπος "στη ζωή πρέπει να προχωράμε"…

 

Καλή χρονιά

 

Η Αρχισυντάκτρια

 

Προϊόντα: 37 - 39 από 39
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Λίγα λόγια...

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα  έχει ως τίτλο: ΑΡΘΡΟ 13. Διεπιστημονική Εφημερίδα Εκκλησιαστικού Δικαίου. Το εγχείρημα ξεκίνησε από μια παρέα έξι φοιτητών που κατασκεύασαν τον ιστότοπο, για να εκφράσουν τις επιστημονικές τους ανησυχίες.
Ο αρχικός τίτλος ήταν ΑΡΘΡΟ 13: Φοιτητική Ηλεκτρονική Εφημερίδα Εκκλησιαστικού Δικαίου. Στην πορεία προστέθηκε η αρχαιολογική σύμπραξη, η οποία εξελίχθηκε σε διεπιστημονική σύμπραξη στην προσπάθεια πολύπλευρης προσέγγισης του κεντρικού αντικειμένου του ιστοτόπου που είναι το εκκλησιαστικό δίκαιο. 
Ο βασικός τίτλος της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας είναι ΑΡΘΡΟ 13. Το εμπνευστήκαμε από το ομώνυμο άρθρο του ισχύοντος ελληνικού Συντάγματός, στο οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Συγκεκριμένα, το εν λόγω άρθρο αναφέρει:
1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
2. Kάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. O προσηλυτισμός απαγορεύεται.
3. Oι λειτουργοί όλων των γνωστών θρησκειών υπόκεινται στην ίδια εποπτεία της Πολιτείας και στις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί της, όπως και οι λειτουργοί της επικρατούσας θρησκείας. 
4. Kανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Kράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους. 
5. Kανένας όρκος δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο, που ορίζει και τον τύπο του.
Το ΑΡΘΡΟ 13 είναι μια συλλογική προσπάθεια ανάδειξης του ιδιαίτερου κλάδου του Εκκλησιαστικού Δικαίου μέσα από ένα διάλογο επιστημονικό και επίκαιρο, μέσα από μία σύμπραξη νέων επιστημόνων και καταξιωμένων. Είναι ανεξάρτητο και απευθύνεται σε όλο το επιστημονικό δυναμικό του οικείου χώρου. 
Σκοπός η δημιουργία ενός χώρου προσβάσιμου σε όλους, προσιτού και στον προπτυχιακό φοιτητή που αναζητά το επιστημονικό αντικείμενο που του ταιριάζει, χρήσιμου και στον ερευνητή που αναζητά υλικό για κάποια επιστημονική του μελέτη. 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας: