Εκκλησία της Ελλάδος – Πυλώνας σταθερότητας

2016-05-16 00:56

Είναι ξεκάθαρο και για τον πιο αδαή πως η Εκκλησία της Ελλάδας έχει εξαιρετικά αντανακλαστικά όσον αφορά τις κοινωνικές κρίσεις που προκύπτουν και από όπου και αν αυτές προέρχονται. Είτε πρόκειται για την οικονομική κρίση που μετατράπηκε σε κοινωνική και πολιτισμική -ίσως απο εκεί να προέρχεται κιόλας- είτε για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκει άμεσες λύσεις βοηθώντας επί της ουσίας και συμβάλλοντας στη λύση ή έστω την βελτίωση των συνθηκών. Με επίκεντρο τον άθρωπο ανεξαρτήτως ταυτότητας, κοινωνικής προέλευσης και ηλικίας, η Εκκλησίας της Ελλάδος ενώνει, στέλνει μήνυμα ανθρωπιάς, δύναμης και ελπίδας σε κάθε πιστό και αλλόθρησκο. Από τα κοινωνικά και ενοριακά συσσίτια, που λαμβάνουν χώρα καθημερινά, από την «αθέατη» οικονομική και κοινωνική συνεισφορά σε άστεγους και απεγνωσμένους μέχρι τη καίρια συμβολή της στο προσφυγικό δράμα που εκτυλίσσεται επί τόσους μήνες, η Εκκλησία της Ελλάδος πρωταγωνιστεί με πράξεις και όχι με λόγια. 

 

Την ίδια στιγμή και ενόσω βρισκόμαστε σε απίστευτη για τα δυτικά δεδομένα οικονομική κρίση, η πολιτεία μέσω των ατυχώς εναλλασσόμενων κυβερνήσεων προσπαθεί αλλά δεν μπορεί ως επί των πλείστον να επιλύσει με σοβαρότητα ακόμα και τα απλούστερα των όσων συμβαίνουν. Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα προσπάθησαν αλλά δεν μπόρεσαν εν τέλει να απεγκλωβίσουν (μέχρι και σήμερα) τη χώρα, τη κοινωνία, από τη διαρκή δοκιμασία της αξιοπρέπειας και εξασφάλισης της πραγματικής επιβίωσης αυτών. Η αλλαγή, το όνειρο, η ελπίδα, η ανάπτυξη είναι ακόμη καθ οδόν. 

Ευτυχώς, η Εκκλησία της Ελλάδος ως επικεφαλής –ίσως και αποκλειστικός- πυλώνας κοινωνικής και πνευματικής σταθερότητας δίνει τη κατά το δυνατόν πιο σημαντική βοήθεια στα όσα η κοινωνία μας δοκιμάζεται.

 

Σήμερα, τα όσα δήλωσε ο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος είναι για άλλη μια φορά πολύ σχετικά με τα όσα αναφέρθηκαν ως άνω.

Στο αληθινό νόημα της ζωής «κρύβεται σε δύο εντολές, να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας τη δύναμη και τον συνάνθρωπό μας σαν τον εαυτό μας», αναφέρθηκε την Κυριακή από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Στον χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επανέλαβε πως «η Εκκλησία συνεχίζει και σήμερα και για όσο υπάρχουν άνθρωποι να κινείται και να στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι να έχει ως σκοπό την καλλιέργεια του ανθρώπου, την πνευματική του ανάταση, τη σχέση με τον Θεό και ο δεύτερος, να εξυπηρετεί τον άνθρωπο σε οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζει, είτε αυτό λέγεται ανασφάλεια, είτε λέγεται ανεργία ή φτώχεια.»

 

Πηγή δηλώσεων και φωτογραφία από iefimerida.gr

 
Αλεβίζος Χρήστος
 
 

Νέα

ΜΠΑ 3483/2005: Αναγνώριση...
Παπαγεωργίου Γ Κωνσταντίνος -...
Κοινωνία καὶ Κανονικὸ Δίκαιο
It’s the most wonderful time...
ΜΠΡ ΠΕΙΡΑΙΑ 2457/2015:...
Παπαγεωργίου Γ. Κωνσταντίνος...
Τελετή αναγόρευσης Ομότιμου...
ΣτΕ 2569/1990: Περί...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>