2017-12-21 16:40
Συνέντευξη με τον Αναστάσιο Μπάλκο, Εκπρόσωπο Τύπου και Ειδικό Γραμματέα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών φοιτητών και Υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. (Σ.ΜΕ.Κ.ΘΕ), Μ.Φ. Κατεύθυνσης Θρησκειολογίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ (1): Πείτε μας λίγα λόγια για τον Σ.ΜΕ.Κ.ΘΕ ως θεσμό του Πανεπιστημίου και της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (1): Ο Σ.ΜΕ.Κ.ΘΕ αποτελεί το δυναμικό κόμβο συνάντησης και συνεργασίας των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας. Η οργάνωση του Συλλόγου είναι δημοκρατική και ευέλικτη, σε πλήρη σύγκλιση με το νέο νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4485/17 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κυρίως, ο τρόπος λειτουργίας μας είναι εμπνευσμένος από το αίτημα των συναδέλφων μας για μια πραγματικά ανεξάρτητη φοιτητική φωνή, για μια ουσιαστική εκπροσώπηση των νέων ερευνητών στην πανεπιστημιακή μας κοινότητα, με γόνιμη συμβολή στο ευρύτερο πολιτισμικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
ΕΡΩΤΗΣΗ (2): Καταγράψτε μας τη δραστηριότητα του Συλλόγου σας στην επιστημονική της διάσταση.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (2): Οργανώνουμε σειρά από επιστημονικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος «Θεολογία και Κοινωνία». Κύρια γνωρίσματα των σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων τα οποία εντάσσονται στο πεδίο αυτό, είναι η επικαιρότητα και η διεπιστημονικότητα. Επιδιώκουμε τη συμμετοχή καταξιωμένων ερευνητών από όλο το φάσμα του πανεπιστημιακού χώρου, με αφετηρία τη Σχολή και το Τμήμα μας, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται ιδιαίτερα συμβολές και από νέους συναδέλφους μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ (3): Μοιραστείτε μαζί μας μια εντύπωση από την τελευταία σας επιστημονική εκδήλωση.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (3): Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση – ανοικτή συζήτηση με θέμα «Η θρησκευτική ελευθερία στην εποχή της Θεωρίας του Παντός - μια συνάντηση με την ομάδα νέων ερευνητών "Άρθρο 13" στον φιλόξενο χώρο του Βooksplus / Art&Coffee απέναντι από την Εθνική Βιβλιοθήκη, με κεντρικό συντονιστή τον κ. Δ. Αλεξόπουλο. Η εκδήλωση εστίασε στη διαχρονική όσο και διαπολιτισμική αναζήτηση της θρησκευτικής ελευθερίας μέσα από το δίκαιο και την ιστορία. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν από την ομάδα νέων ερευνητών «Άρθρο 13» σημαντικά ζητήματα, όπως τα τελευταία αναφύονται μέσα από τη διασύνδεση του ελληνικού εκκλησιαστικού δικαίου και των Ιερών Κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια δικαιοταξία. Θα σταθώ εξίσου στο σημείο της συζήτησης και των εύστοχων παρεμβάσεων του κοινού, λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες καθώς και το κοινό το οποίο μας τίμησε με την παρουσία του παρά τις «ιδιαιτερότητες» της ημέρας (πορείες – διαδηλώσεις). Είναι η ολόθερμη ανταπόκριση των συναδέλφων μας που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε στην οργάνωση και άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων.
ΕΡΩΤΗΣΗ (4): Δώστε μας μια εικόνα της συμβολής του Σ.ΜΕ.Κ.ΘΕ. σε επίπεδο φοιτητικής μέριμνας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (4): Είμαστε δίπλα σε όλες και όλους τους συναδέλφους προσπαθώντας να τους βοηθήσουμε σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς των οικονομικών προβλημάτων και της ηθικής κρίσης, στηρίζοντας τους υλικά και, το σπουδαιότερο, πνευματικά, ώστε να αντεπεξέλθουν στη ζωή και τις σπουδές τους με ειλικρίνεια, τιμιότητα καιαξιοπρέπεια. Προς αυτήν την κατεύθυνση, από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2017-18 και σε συνεργασία με το Κέντρο Ενοριακής Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εγκαινιάσαμε τη λειτουργία ειδικής Δομής για θέματα φοιτητικής μέριμνας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Έχω την τιμή να αποτελώ υπεύθυνο στέλεχος της Δομής αυτής μαζί με τον π.Σπυρίδωνα Κωνσταντή και την Ειρήνη Κιαγιά. Οι παροχές και δραστηριότητες της δομής είναι διαθέσιμες τόσο για μεταπτυχιακούς όσο και για προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, μετά από σχετική επικοινωνία μαζί μας και εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Όλα τα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας είναι διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου https://postgraduates.soctheol.uoa.gr/.
Στο πλαίσιο της δομής αυτής εξασφαλίζεται δυνατότητες όπως (α) καθημερινό δωρεάν γεύμα ετοιμασμένο σε σύγχρονες και υγειονομικά άριστες εγκαταστάσεις, (β) μηνιαία επίδοση τροφίμων, (γ) φιλοξενία και διαμονή, (δ) Βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο (με ενημερωμένη θεολογική βιβλιοθήκη και διαδίκτυο), (ε) ποιμαντικές επισκέψεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καθώς και (στ) προσκυνηματικές επισκέψεις – εξορμήσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ (5): Μιλήστε μας για την τελευταία δράση του Συλλόγου σας στο κοινωνικό πεδίο
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (5): Εν όψει της εόρτιας περιόδου των Χριστουγέννων, του Ιερού Δωδεκαημέρου και των Θεοφανείων, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε την πρωτοβουλία της εθελοντικής συγκέντρωσης φαρμακευτικού υλικού πρώτων βοηθειών προς την κοινή ωφέλεια φοιτητών και προσωπικού της Σχολής, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία. Η παράδοση του φαρμακευτικού υλικού, αξίας τριακοσίων περίπου ευρώ, πραγματοποιήθηκε από ομάδα εθελοντών του Συλλόγου τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 στην Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής, παρουσία του Κοσμήτορα της Σχολής Καθηγητή Απόστολου Β. Νικολαΐδη, καθώς και αρμοδίων από την Κεντρική Βιβλιοθήκη και την Εφορεία Πανεπιστημιακών Ναών του Ε.Κ.Π.Α.
ΕΡΩΤΗΣΗ (6): Πείτε μας λίγα λόγια για τις μεταπτυχιακές σας σπουδές στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (6): Είμαι στο δεύτερο εξάμηνο των μεταπτυχιακών μου σπουδών στην Κατεύθυνση της Θρησκειολογίας με Ειδίκευση στην Ιστορία Θρησκειών. Είναι τρομερά ενδιαφέρον γνωστικό αντικείμενο για εμένα, καθώς, μεταξύ άλλων, προσφέρει τη δυνατότητα στον μελετητή να προβαίνει σε δόκιμες συγκριτικές προσεγγίσεις μεταξύ των θρησκειών και, κατ'επέκταση, πολιτισμών και εθίμων του πλανήτη μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ (7): Συνεχίζοντας σε προσωπικό επίπεδο, για ποιους λόγους αποφασίσατε να λάβετε μέρος ενεργά στη διοίκηση του Σ.ΜΕ.Κ.ΘΕ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (7): Εκ φύσεως μου αρέσει να ασχολούμαι με τα κοινά και να προσφέρω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στον συνάνθρωπο, ακόμα περισσότερο όταν μιλάμε για την Σχολή, από την οποία αποφοίτησα και την οποία αγαπώ σαν δεύτερο σπίτι μου, και τους συμφοιτητές μου, τους οποίους αισθάνομαι σαν οικογένεια μου. Σας διαβεβαιώνω, ότι από το ίδιο πνεύμα εμπνέεται και το σύνολο των συναδέλφων μου, οι οποίοι συναπαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ (8): Πώς βλέπετε το μέλλον του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (8): Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το φοιτητικό κίνημα επικεντρώνεται στις δράσεις επιστημονικού χαρακτήρα και κοινωνικής αλληλεγγύης, ουδέτερα και ακομμάτιστα χωρίς προσδοκία σε πολιτικά οφέλη, όπως επικρατούσε στην Ελλάδα μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Στην Ελλάδα του σήμερα έχουμε δυο γραμμές σκέψεις εντός του φοιτητικού κινήματος. Από τη μία πλευρά, έχουμε την σχολή των φοιτητοπατέρων που αποσκοπούν σε προσωπικά συμφέροντα και ανήκουν στην παλιά σχολή του φοιτητικού κινήματος της μετριότητας και της συνδιαλλαγής. Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η νέα σχολή σκέψης, είμαστε όλες και όλοι εμείς που προσφέρουμε ανιδιοτελώς για το κοινό καλό της φοιτητικής κοινότητας. Η προσπάθεια και ο αγώνας συνεχίζεται. Είμαι αισιόδοξος ότι το μέλλον επιφυλάσσει στη νέα αυτή σχολή σκέψης και δράσης, νέες αφορμές και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης με επίκεντρο τις ιδέες που λειτουργούν, τους ανθρώπους που συμβάλλουν και την κοινή ωφέλεια επιστήμης και κοινωνίας.
Ραφαέλλα: Κύριε Μπάλκο ευχαριστούμε το σύλλογο για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.
Τάσος: Κυρία Σταυριδάκη και εμείς σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.
Επιμέλεια Συνέντευξης: Ραφαέλλα - Νικολέττα Σταυριδάκη